Speltakken

Binnen scouting wordt gespeeld in speltakken. Dit zijn kleinere groepjes van kinderen in dezelfde leeftijdsklasse. Uiteraard worden de kinderen begeleid door deskundige leiding. Vanaf 5 jaar kun je lid worden van scouting Goirle. Je komt dan bij de bevers terecht. Dit is een speltak met jongens en meisjes.

Ben je 7 jaar geworden dan ga je naar de volgende groep toe, genaamd de welpen. Hier heb je de keuze uit drie groepen. Eentje voor alleen meisjes, eentje voor alleen jongens en een gemengde groep. Je speelt in deze groep totdat je 11 jaar oud bent geworden. Dan is het tijd voor de volgende stap. 

Meisjes gaan dan over naar de gidsen en jongens naar de verkenners, dit noemen we de scouts. Dit zijn erg leuke groepen waarbij je ook (deels) zelf bepaalt wat je gaat doen. 

Ben je oud genoeg, voor meisjes is dat 14 en voor jongens 15 jaar, dan ga je weer door naar de volgende groep. De meiden gaan over naar de sherpa’s en de jongens naar de rowans, dit zijn de explorers. Hier bepaal je samen met de groep wat je gaat doen waarbij vooral nog bijgestuurd wordt door de aanwezige begeleiding. 

Ten slotte stroom je door naar de Roverscouts, meisjes vanaf hun 17e en jongens vanaf hun 18e jaar. Deze groep draait gemengd en volledig zelfstandig. Mocht je als groep toch hulp nodig hebben dan is er de roverscout adviseur aan wie je altijd advies kunt vragen. Veel leden stromen van de roverscouts door naar de leiding.

Meer over een specifieke speltak lees je bij de speltakinformatie zelf.